J. Klute: Trojka nedbala na sociálne dopady reforiem na Cypre

13.01.2014 Celý región

Brusel 13. januára (TASR) - Trojka medzinárodných veriteľov vymohla pod nátlakom ozdravné úsporné opatrenia v prípade Cypru a Portugalska. Upozornil nemecký ľavicový europoslanec Jürgen Klute. A dodal, že predstavitelia Trojky mali iba málo pochopenia pre sociálne dopady, ktoré reformy so sebou priniesli.

"Obe krajiny mali veľmi malý manévrovací priestor pri vyjednávaní podmienok pomoci. To, čo nám povedali, je, že v podstate mali 'zbraň na hlave,' čo platí najmä na Cypre," uviedol pre európsky internetový denník EUobserver Klute, ktorý je v Európskom parlamente (EP) členom Konfederatívnej skupiny Európskej zjednotenej ľavice - Severskej zelenej ľavice.

Klute dodal, že inšpektori Trojky, ktorá zastupuje záujmy Európskej komisie, Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), mali záujem iba o zníženie deficitu, bez ohľadu na potrebné sociálne opatrenia.

Nemecký ľavicový politik upozornil, že netvrdí, že reformy v týchto problémových krajinách neboli potrebné, avšak vytvorený štvorčlenný tím poslancov EP zistil, že došlo k nedostatku demokratickej kontroly pri výkone misií Trojky, nakoľko do rozhodovania neboli zapojené národné parlamenty alebo sociálni partneri.

Klute spresnil, že na Cypre Trojkou vynútené opatrenia pri záchrane dvoch najväčších bánk viedli k zabaveniu vkladov fyzických osôb nad 100.000 eur.

Klute upozornil, že sociálny dopad tohto Nemeckom vedeného "honu" na peniaze "ruských oligarchov," ktorí držali vysoké vklady v cyperských bankách, vôbec nebol zohľadnený. Poznamenal, že na Cypre sú veľké problémy s nedostatkom likvidity v dôsledku prijatých opatrení. Nezamestnanosť stúpla na 17 % a ľudia nemajú peniaze na zaplatenie svojich úverov a hypoték. Zároveň vysvetlil, že na rozdiel od Nemecka či Francúzska, Cyprus nemá vytvorený silný sociálny systém a ľudia na ostrove používajú úspory v bankách na zaplatenie vysokoškolských štúdií ich detí, na zdravotnú starostlivosť či jednoducho ako poistku na dôchodok.

"Veľa ľudí mali za týmto účelom pomerne veľké sumy nasporených peňazí, 300.000 alebo 400.000 eur. Teraz je polovica z toho preč, ak úspory boli v Bank of Cyprus alebo aj všetko v prípade, že vklady mali v Laiki Bank," cituje Kluteho denník EUobserver.

Ďalšie sťažnosti cyperských vkladateľov, ktoré zozbierala poslanecká prieskumná skupina, sa týkali dlhopisov týchto dvoch finančných inštitúcií. Vďaka rozhodnutiam Trojky tí ľudia, ktorí časť svojich úspor investovali do dlhopisov, o tieto peniaze navždy prišli, tvrdí nemecký europoslanec.

Na druhej strane, fínsky liberálny poslanec Nils Torvalds zo skupiny európskych liberálov (ALDE), ktorý tiež cestoval do krajín so záchranným finančným programom, pre EUobserver uviedol, že vždy treba zohľadniť aj zlyhanie miestnych politikov. Tí sú nie vždy schopní čeliť vzniknutým problémom, čiže ide o nezodpovednosť, čo je však podľa neho problémom všetkých európskych krajín.

Podľa Torvaldsa isté zanedbanie členských krajín eurozóny problémov Grécka nakoniec viedlo k oveľa prísnejšiemu a tvrdšiemu postupu Trojky na Cypre, ako by malo byť.

Európsky parlament v priebehu tohto týždňa vypočuje eurokomisára pre finančné záležitosti Olliho Rehna, rovnako ako aj bývalého šéfa ECB Jeana-Claudea Tricheta a šéfa eurovalu Klausa Reglinga.
 

Vyberte región